Budskabet ”Vold kan forekomme” ramte landsdækkende

Hver tredje ung synes, det er svært at sætte grænser i parforholdet. Advice har netop for minister for ligestilling, Karen Ellemann, lanceret en ny kampagne, som på førstedagen har fået intensiv dækning i bl.a. Ritzau, TV-Avisen, Jyllands-Posten, Politiken og DR.

Når man ikke sætter grænser, kan man ende med at blive udsat for psykisk vold. Det er baggrunden for kampagnen, Advice netop har lanceret. Kampagnen kører i syv uger og er en del af den nationale handlingsplan mod vold i familier og nære relationer. Målsætningen er at få unge, der er i en usund relation, til at erkende det, så de kan agere på det.

”Kampagnen fokuserer på at udvide voldsbegrebet for at vise, at det ikke bare er fysiske tegn som blå mærker, der er vold. Vold kan optræde i mange former”, siger Signe Zacher Carlsen, der er Chief Creative hos Advice, og som sammen med Ulrik Jessen, senior konceptudvikler og AD’er, har stået for konceptudvikling.

PR og social medie indsats skal synliggøre volden, der ikke ses

Kampagnen fik bred PR dækning allerede på førstedagen – bl.a. med omtale i Radioavisen, P1, P3, P4 samt opslag i Politiken, Ritzau, Information, Jyllands Posten, BT og DR og indslag i TV-Avisen. Udover PR og konceptudvikling er der produceret tre novellefilm a 3-5 minutter, hvoraf den første er udkommet. Filmene, der udkommer på de sociale medier, er instrueret af Ulaa Salim, der netop er færdiguddannet som filminstruktør på filmskolen. Anders Røge har produceret filmen, mens han var hos The Works. Nu er han ansat hos Advice som Head of Film Production.

Briefen til Advice lød på at lave en kampagne, der kunne skabe refleksion og debat i målgruppen og få folk til at sige fra over for vold.

”Vi fik til opdrag at udvide voldsbegrebet for at få unge til at sige fra over for den vold, der ikke umiddelbart kan ses, siger Signe Zacher Carlsen.”

Hun tilføjer, at det man gerne vil med kampagnen, er at skabe debat i målgruppen og hjælpe de unge med at se forskel på en sund og usund relation, så de kan sige fra, før det er for sent.

”Vold nedbryder den voldsudsatte, så jo længere tid man venter, jo sværere er det at sige fra. Derfor fokuserer vi på små tegn, som mange måske genkender, men har svært ved at reagere på, fordi de ikke ved, at det er tegn på vold”.

Selv siger opdragsgiver ligestillingsminister Karen Ellemann:

”Det er bekymrende, at så mange unge – både kvinder og mænd – oplever vold og har svært ved at sætte grænser. Det betyder, at de er i risikozonen for at blive udsat for psykisk eller fysisk vold. Grænser er selvfølgelig forskellige, men det er vigtigt at være opmærksom på signalerne på, at et forhold er kørt af sporet. Kampagnen skal hjælpe de unge med at genkende tegnene på et usundt forhold, så de kan sige fra og respektere hinandens grænser. For den psykiske vold kan være mindst lige så skadelig som den fysiske vold. Og den kan ramme alle – uanset køn, alder og etnicitet.”

Du kan se mere om kampagnen her

Oplev kampagnens Facebookside her