Og nu tænker du måske, hvad er microcopy? Overordnet henviser microcopy til de mindre tekster på siden. Det kan være alt fra labels på knapper til tekst i links og inputfelter. Selvom disse tekster ikke syner af meget, så må du endelig ikke undervurdere deres gennemslagskraft.
Microcopy har en stor betydning for den samlede brugeroplevelse, og vi kommer simpelthen ikke udenom microcopy, når vi taler om digitale platforme. Tænk selv tilbage på, da du sidst loggede ind på Netflix, hvilke tekstfelter og knapper du mødte undervejs, fx ’Afspil’, ’Mere info’ eller måske du fik en fejlmeddelelse, da du i farten skrev forkert. Vi møder altså konstant disse mindre tekststykker – ergo, det gør brugerne også. Derfor skylder vi også brugerne at give microcopy sin fortjente opmærksomhed. Vi må tage et ansvar og fokusere på disciplinen UX writing.
Dette kræver en definition af UX writing, hvor jeg tillader mig at låne ordene fra Lisa Sanchez:
”UX writing is the practice of designing the words people see and hear when they interact with software. It’s about designing the conversation between a product and its user.”
Selv har jeg lyst til at sige, at UX writing minder meget om copywriting/tekstforfatning, da mange af de samme principper går igen: klarhed, konsistens, præcision, kontekst og selvfølgelig voice and tone. Der er (måske) ”bare” skruet op for opmærksomheden på interaktionen med brugerne.
UX writing handler dog ikke ”kun” om microcopy, men i lige så høj grad om den oplevelse brugerne får gennem sproget. Grunden til at dette indlæg så netop skal handle om microcopy skyldes, at det er et godt sted at starte, når vi taler om UX writing. Med fokus på microcopy kan du hurtigt opnå kvalitet, der kan mærkes. Det er derfor et godt afsæt til at begynde at tænke på UX writing på et højere plan.
Nu er det måske lidt uoverskueligt, hvor du lige præcis skal starte, men jeg vil gøre det let for dig. Du får herunder Advices startpakke til god microcopy inden for UX writing.
De gyldne principper
Du kender sikkert det med at have en form for tjekliste, som du per automatik følger, når du designer. Som UX designer kan jeg i hvert fald nikke genkendende til scenariet med at have en form for gyldent regelsæt, der fungerer som min tjekliste – en tjekliste, der højner kvaliteten af mit arbejde for hver gang, at jeg sætter et flueben ud fra et punkt.
Hos Advice har vi pt syv gyldne principper, når det kommer til tjeklisten over god microcopy inden for UX writing. Hæng dig ikke i antallet, for som tiden går, vi bliver jo klogere hele tiden, vil listen højst sandsynligt udvide sig. Dog ændrer det bestemt ikke på gyldigheden af nedenstående principper, som efter vores mening bør overholdes, hvis du ønsker at skabe et brugercentreret design.
#1 Princip: Definér din stemme
Som det første bør du definere din microcopy stemme. Det betyder, at du bør tænke over, hvordan den stemme, du vil bruge i selv de helt små tekstbider, skal lyde og føles. Hvordan gør du så det? Vores råd er – dyk ned i organisationens voice and tone.
Voice and tone handler om den måde, du siger tingene på. Hvordan giver du udtryk for organisationen bag (voice), og hvordan taler du til dine brugere (tone)? Derfor bør du i din stemme sikre, at din microcopy afspejler organisationens værdier samt dine brugeres følelser i situationen.
Tip! Læs dette blogindlæg UX (COPY)WRITING – TEKST DER BRANDER og find ud af, hvordan du får din stemme til at skinne igennem i alle tekstbidder fra store til små.
#2 Princip: Vær konsistent
At være konsistent handler om at bruge samme ord og vendinger, når du refererer til det samme. Det handler således om, hvorvidt du er i stand til at skabe en ensartet oplevelse på tværs af dine sider.
Ofte oplever jeg dog, at vi kommer til at benytte forskellige ord til fx knapper, der egentligt har samme handling – dét forvirrer brugerne og måske endda i så høj grad, at det ikke lykkedes dem at opnå hverken deres eget eller forretningens mål. Så selvom du føler, at du har været konsekvent med dit valg af ord og vendinger, så bør du altid tjekke din microcopy igennem igen. Mit gæt er, du vil blive overrasket over, hvor ofte du siger det samme blot med forskellige ord.
Tip! Sæt dine knap- og linktekster op i et dokument og redigér dem, mens du holder dem op mod hinanden.
#3 Princip: Skab meningsfulde links og knapper
Ved dine brugere, hvad der venter dem, når de trykker på en knap eller følger et link? Det er dit ansvar. Et ansvar, du kan leve op til ved at sikre, at du benytter de rigtige verber og vendinger.
Massimiliano Albizzati er skarp, når det kommer til at skabe meningsfulde labels på knapper og linktekster. Ved at sammenholde to eksempler viser han, hvilken betydning det har, når du vælger verber med omhu og gør det klart for brugerne, hvad de kan forvente som det næste.